Historik

STIFTELSEN
Estrid Ericsons Stiftelse grundades år 1975 genom en gåva från Estrid Ericson.

ESTRID ERICSON
Estrid Maria Ericson föddes 1894 och växte upp i Hjo i Västergötland. Hon utbildade sig till teckningslärarinna i Stockholm. Hon arbetade några år som teckningslärarinna och inredningskonsulent och mötte då tennkonstnären Nils Fougstedt. 1924 startade hon tillsammans med honom en liten verkstad och senare samma år öppnade Firma Svenskt Tenn, som sedan länge ligger på Strandvägen 5 A i Stockholm.

Svenskt Tenn, som till att börja med tillverkade och sålde konstnärligt utformade tennpjäser, blev snart lovordat för sin höga kvalitet. Under 1930-talet inriktade sig firman på heminredning och arkitektritade möbler. Svenskt Tenn blev även uppmärksammat och prisbelönt vid stora internationella utställningar, som i Paris 1925 och 1937 och i New York 1939.

Ett viktigt steg togs i Estrid Ericsons och Svenskt Tenns historia 1934 genom samarbetet med den österrikiske arkitekten Josef Frank och de möbler och textilier som han ritade till företaget. Detta samarbete ledde till några av svensk designs mest ikoniska verk. Samarbetet varade ända fram till Josef Franks död 1967. Än idag märks Estrid Ericson stora betydelse för svensk inredningskonst. Hon avled 1981.


Estrid Ericson med sina ”favoritföremål”.
Foto: Lennart Nilsson med tillstånd av Svenskt Tenn